Babi Pangang van Pulled Pork

Babi Pangang van Pulled Pork

Drukke week gehad en even geen zin om te koken? De verleiding is dan groot om chinees te bestellen. Altijd goed is dan natuurlijk Babi pangang, dat hier geen woord Chinees bij zit weten we inmiddels allemaal. Doordat de Indonesiers het roosteren maakt het heerlijk knapperig. In de vakantie heb je hopelijk tijd genoeg. Waag je aan de pulled pork en maak er knapperige Babi Pangang van.

Dit heb je nodig
1kg Varkensschouder
Olijfolie
Peper en Zout
Suiker
2 sjalotten
1 teentje knoflook
2 takjes thijm
Stukje gember
Halve rode peper
1 sereh stok
2 blikjes tomatenpuree
2 blaadjes laurier
2 kruidnagels
2 jeneverbessen

320 gram rijst
300 gram gemengde groenten

Zo maak je het
Smeer de varkensschouder in met olijfolie en bestrooi rijkelijk met peper en zout. Leg de varkensschouder op de Grill Guru en gaar deze indirect op ongeveer 110°C tot een kerntemperatuur van 83 graden. Pak vervolgens de schouder in met aluminiumfolie en gaar langzaam verder. Na ongeveer een uur pak je de schouder uit de folie en check je met een cocktailprikker of het vlees zacht is zodat je het uit elkaar kan trekken. Pak het weer terug in en laat het ongeveer een kwartier rusten buiten de bbq.

Trek het vlees uit elkaar met bear claws, of gebruik twee vorken.

Bereiding van de saus
Maak karamel van de suiker op een laag vuurtje.
Snij de sjalotten, gember, thijm, rode peper, sereh in stukken en hak de knoflook fijn. Voeg dit toe aan de karamel samen met de laurier, kruidnagel en jeneverbessen en bak even kort door. Voeg de tomatenpuree toe. Voeg vervolgens 750ml water toe en breng aan de kook. Los de karamel op en laat de saus trekken. Zeef de saus en voeg de pulledpork toe.

Bereiding van het gerecht
Kook de rijst gaar.Bak de groenten gaar en bak de rijst even kort mee. Breng op smaak met peper, zout, worchestersaus, tabasco.

Verdeel de pulledpork over de rijst. Smakelijk!