Citroengras Gamba spiesen

Citroengras Gamba spiesen

Bereiding 30 – 45 minuten (plus minimaal 2 uur voor het marineren)

Ingrediënten voor 4 porties

Voor de spiesen:

  • 12 grote garnalen met kop (wel staart panser eraf gepeld en darm kanaal verwijderd)
  • 4 hele stevige citroengras stengels

Voor de marinade:

  • 8 eetlepels olijfolie
  • 1 tl sesamolie
  • 1 el geraspte kokos (gedroogd)
  • 2 tenen knoflook geraspt
  • 1 tl cajun kruiden

Voor de Chakalaka:

  • Grill Guru Dutch Oven
  • 2 groene paprika’s in stukken
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 zoete aardappelen in stukjes
  • 4 bospeentjes geschild en in rondjes gesneden
  • 3 tomaten in blokjes
  • 1 groene Spaanse peper (zaadjes eruit) in stukjes
  • 1 tl curry poeder
  • snufje chili poeder
  • 3 dl groente bouillon

Bereiding

De garnalen:

Maak de marinade door alle ingrediënten met elkaar te mengen en laat hierin de garnalen zeker 2 uur marineren. Een nacht kan ook en is alleen maar beter voor de intense smaak!

Spies de gamba’s per drie op een scherp gemaakte citroengras stengel en grill de garnalen in 5 tot 8 minuten gaar op een hete grill. Eventueel in de laatste minuut wat rook toevoegen is mogelijk. Leg de spiesen op de chakalaka en maak af met limoen partjes en verse koriander.

De Chakalaka:

Fruit de uien, (de chilipeper), de wortel, de zoete aardappel en de paprika aan in 4 eetlepels olijfolie tot ze glazig worden, dit doe je in een warme Dutch oven die van te voren op de bbq is verwarmd. Voeg dan de droge specerijen toe en bak deze even mee. Blus vervolgens af met de tomaten en de bouillon en laat 20 minuten stoven. Zoek een plekje op de bbq met matig vuur zodat dit lekker gaar kan pruttelen.