Gegrilde gerookte zalmforel

Gegrilde gerookte zalmforel

Bereiding 45 – 60 minuten (plus minimaal 2 uur voor het marineren)

Ingrediënten voor 4 porties

Voor de zalm:

  • 4 zalmforellen geschut met kop en ingewanden eruit
  • 1 duimpje gember geraspt
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • sap van 2 bloedsinaasappelen
  • 2 cm geelwortel geraspt
  • 6 el olijfolie
  • 1 tl gekneusde groene peperkorrels
  • snuf grof zeezout

Voor de mais:

  • 4 maïskolven met blaadjes er nog aan
  • 200 gr extra dun gesneden chorizo
  • aluminium folie
  • 4 dikke houten prikkers
  • stuk touw

Voor de aardappelsalade:

  • 500 gr geschilde in plakjes gesneden en gaargekookte aardappelen (koud)
  • 1 el grove Dijon mosterd
  • 1 el gembersiroop
  • 3 el appelazijn
  • 9 el olijfolie
  • 2 el gehakte dille
  • zout en peper

Bereiding

De forellen:

Snij de forellen schuin in tot de graad, ongeveer 3 tot 4 sneden aan elke kant. Maak de marinade door de gember, de knoflook, de bloedsinaasappel sap, olijfolie, groene peper en grof zeezout te mengen en leg hierin de forellen voor zeker 2 uur. Na 1 uur draai je de forellen om, zodat de andere kant ook een uur in de marinade ligt. Haal de forellen uit de marinade en dep ze droog. Gooi de marinade niet weg! Strooi nog wat extra zout en peper in de sneden en smeer ze nog wat licht in met een beetje olijfolie.Grill de forellen op een bbq van 200 graden 10 tot 15 minuten (na ongeveer 6 minuten even draaien) bij voorkeur op een siliconen mat met een gesloten deksel. Voeg eventueel na de eerste 6 minuten wat rookmot (naar eigen keuze) toe voor een spannender eindresultaat.

De mais:

Voor de mais steek je de spiesen onder in de steel aanzet. Vervolgens vouw je de bladeren naar achteren en bind je ze samen met een stukje touw. Bekleed de mais rondom met de dun gesneden plakjes chorizo en vouw het aluminiumfolie er omheen. Grill de mais op de bbq in 15 minuten gaar. Wel af en toe even draaien!

De aardappelsalade:

Meng voor de aardappelsalade alle ingrediënten hiervoor door elkaar en laat zeker 30 minuten de smaken intrekken. Serveer de salade bij de vis en mais. Voor extra smaak kun je het restant van de marinade even verwarmen en deze vervolgens over de vis schenken.