Porchetta

Porchetta

Een van onze favoriete recepten is italiaans buikspek op de Grill Guru: Porchetta!
De Italianen zeggen “porKetta”, niet porSJetta.
Hoe je het ook noemt, het is om je vingers er bij af te likken als je het goed maakt. Porchetta is het buikspek van een zeug, maar de ervaring leert dat het met elke buikspek heerlijk wordt.

Ingredienten:

  • een hele varkensbuik met het zwoerd er nog aan
  • een bol knoflook
  • verse kruiden, tijm, rozemarijn en salie
  • hele zwarte peperkorrels
  • grof zeezout
  • olijfolie
  • venkelzaad
  • slagerstouw
  • appelstroop (optioneel)

Bereiding: 
Leg de buik met het zwoerd naar boven op een snijplank.
Snijd de buik met een scherp met een halve centimeter kruislings in.
Rooster de venkelzaadjes en peper kort in een koekepan (2 minuten) en plet ze grondig in een vijzel of keukenmachine.
Hak vervolgens de kruiden en knoflook fijn.
Smeer de binnenkant van de buik in met de kruiden, knoflook en het mengsel van peper en venkelzaad.

Rol nu de buik in zijn geheel op en bind hem op als een rollade.
Smeer nu het zwoerd in met de olijflolie en het zeezout.
Pak de buik nu in met huishoudfolie en hij mag de koelkast in.

De porchetta wordt lekkerder als je de kruiden lang laat intrekken. Wij adviseren tenminste 24 uur, maar drie dagen kan ook prima.

Als je zover bent kan de buik uit de koelkast.
Steek je Grill Guru aan en gebruik de plate setter en een lekbak.
Mik op 150 graden.
Je kan de buik in een sparerib rekje leggen maar op het rooster werkt ook prima.
Reken op ongeveer 3 uur, of totdat de kerntemperatuur 65 graden is.

Laat de temperatuur nu wat klimmen tot 230 graden en grill voor nog 20 minuten.
Dit is het moment dat je voor een Hollands tintje de buik met appelstroop kan aflakken.
Of je kan de huid lekker krokant maken.

Haal de buikspek uit de Grill Guru en laat onder wat aluminium folie rusten (maak een tentje, maar pak het vlees niet strak in).

Snijd na 15 minuten de buikspek in dunne plakken.
Heerlijk op een broodje, of als hoofdgerecht.